Allround ambtenaar van de toekomst staat in de startblokken
“Het is fijn dat je als trainee kansen krijgt.”

Allround ambtenaar van de toekomst staat in de startblokken

Enthousiast, leergierig én met al wat werkervaring op zak. Dat is waarom Ted Barkhuis, stedelijk programmeur bij de gemeente Leiden, graag trainees van VNG Connect inzet. “De trainees van VNG Connect willen graag nieuwe dingen leren en uitproberen, dat past bij de opdrachten die ik begeleid.”

Peter Verloop is trainee bij de gemeente Leiden, Barkhuis begeleidt hem bij zijn opdracht. Stedelijk programmeren koppelt beleid aan projecten, zodat ambities op gebieden als wonen, de energietransitie en vergroenen in de juiste (bouw)projecten komen. Dat maakt het werk gevarieerd, de ene dag staat in het teken van de nieuwbouwmonitor en de andere dag van het aanvragen van een rijkssubsidie. Het takenpakket is breed en het werk van Peter is afwisselend. Zijn begeleider noemt het een voordeel dat de VNG Connect trainees op een plek in hun carrière zijn waar ze al wat werkervaring hebben. “Een ander pluspunt is dat de opdracht tijdelijk is, Peter heeft ervaring met data-analyse en bij het doorontwikkelen van onze monitoringstool is die kennis heel waardevol. Op een later moment in dit project past iemand met een andere achtergrond misschien beter.” Het mes snijdt aan twee kanten, want ondertussen doet Peter relevante werkervaring op. Peter: “Door het veelzijdige takenpakket leer je verschillende processen binnen de gemeente kennen en het is leuk om bij te dragen aan de realisatie van ambities rond verstedelijking en verduurzaming.”

Verbonden aan de VNG
Het traineeship van VNG Connect leidt jong talent op tot de ambtenaar van de toekomst. Het traineeprogramma is verbonden aan de VNG en een trainee werkt 2 jaar lang, 32 uur per week aan meerdere opdrachten. Dit doen de trainees voor verschillende publieke organisaties met één gemeenschappelijke deler: de opdrachten hebben altijd een link met een gemeentelijk vraagstuk. De trainees zijn gedetacheerd waardoor de opdrachtgever vrijwel volledig ontzorgd wordt: geen werkgeverslasten, P&O-begeleiding en geen ww-verplichtingen.

Fijn als je kansen krijgt
De trainees zijn allrounders, zo maakt trainee Fleur Slagboom nu onderdeel uit van de projectgroep omgevingsvisie van de gemeente Nissewaard, denkt mee over het proces en coördineert de terinzagelegging. “Een complex proces en dat maakt het heel interessant om aan bij te mogen dragen.” Trainee Bas houdt zich bij de gemeente Leiden bezig met een andere tak van sport: “Als projectleider van corona-druktemeters kreeg ik de kans om een groot netwerk op te bouwen. Ik werk samen met de collega’s van handhaving die de gegevens gebruiken, maar schakel ook bij praktische problemen. Zo regelde ik dat een aantal meters nu op zonne-energie werkt, omdat de stroomvoorziening op de locatie verdween.” Tegelijkertijd werkt Bas ook mee aan een beleidsstuk over de bezoekerseconomie. “Het is fijn dat je als trainee kansen krijgt.”