Opleiding ‘Van praktijk naar beleid’

Ambtenaren Bedrijfsvoering
15
Max. deelnemers
8
Aantal dagen
€ 950,-
Investering

Als beleidsmedewerker is het de uitdaging om beleid te maken dat goed aansluit bij inwoners in een kwetsbare positie. Want beleid voor inwoners in een kwetsbare positie, voor wie beleid in het sociaal, zorg en veiligheidsdomein juist zo hard nodig is, blijkt lang niet altijd te werken. In acht opleidingsdagen (waarvan vijf op locatie en drie in jouw eigen werkgebied), verspreid over 8 maanden, reiken wij alle tools aan om van praktijkbeleid uw manier van werken te maken. Alleen op die manier maakt u het verschil.

In deze nieuwe opleiding ‘Van Praktijk naar Beleid’ leert u beleid maken dat:

  • Direct op de praktijk en werkelijkheid aansluit;
  • Wél (kwetsbare) doelgroepen bereikt;
  • Knellende situaties, vraagstukken en gestapelde problematiek echt aanpakt.

Wat kunt u verwachten van de opleiding?
Enorm veel inspiratie, van onder meer vakgenoten en ervaringsdeskundigen. Kennis, tools en ruimte om al doende te leren. Ook gaat u tijdens én tussen de opleidingsdagen door aan de slag met een knellende situatie of vraagstuk uit de praktijk. Én leert u partners te betrekken en bestuurders mee te nemen bij de knelpunten in de praktijk en passende oplossingsrichtingen. Zo heeft u na afloop ook daadwerkelijk praktijkbeleid ontworpen om toe te passen!

Tijdens deze opleiding leert u niet alleen alles over het maken van praktijkbeleid, maar werkt u tijdens en tussen de opleidingsdagen ook aan een case uit de eigen praktijk; u ontwerpt hiervoor (deels) praktijkbeleid! Zo leert u al doende; u krijgt tools en opdrachten mee die u kunt toepassen op uw case, met coaching van onze trainers.

Module 1 - Beleid in de praktijk: je doelgroep in het vizier
In deze module staan we stil bij waarom praktijkbeleid belangrijk is, wanneer u het maakt en vooral: voor wie. Hoe herkent u een knellend vraagstuk/probleem waarvoor praktijkbeleid dringend nodig is? Met o.a. Tim ‘s Jongers (auteur ‘Beledigende Broccoli’ en ‘Armoede uitgelegd aan mensen met geld’) en ervaringsdeskundige Désiré van Pel van Herstel met van Pel. Én Josine Teeuw, gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en voormalig ambtenaar VROM (auteur ‘Ik wil er niets van weten’), die ons meeneemt in ad hoc, ofwel grabbeltonbeleid van de Rijksoverheid. Met deze kennis gaat u in uw eigen organisatie een eerste verkenning doen naar een knellend vraagstuk/probleem om tijdens de rest van de opleiding mee aan de slag te gaan.

Module 2 - Hoe onderzoek je de praktijk goed?
In Module 2 richten we ons op het onderzoeken van de werkelijke praktijk rondom een knellend vraagstuk/probleem. Hoe stapt u met beide benen ín de praktijk en haalt u relevante en realistische praktijkinput op? En welke manier kunt u deze inzichten toepassen op een praktijkvraagstuk? Met o.a. Myrthe van Delden en Laura Schröer, onderzoekers bij de NSOB, gaan we in gesprek over het herkennen en duiden van signalen uit de praktijk. 

Module 3 - Werkende oplossingsrichtingen ontwerpen
Tijdens module 3 staan we stil bij hóe u alle praktijkinput goed duidt en komt tot werkende oplossingsrichtingen die passen bij het vraagstuk/probleem. We gaan dieper in op dit onderwerp en passen dit toe op de praktijkinput die u voor het eigen vraagstuk hebt opgehaald. Wederom in samenwerking met ervaringsdeskundigen en experts, die hun kennis en goede voorbeelden delen. 

Module 4 - Duurzaam beleid in de praktijk
Hoe blijft u ook structureel tot goed praktijkbeleid komen? En hoe neemt u bijvoorbeeld bestuurders hierin mee? De laatste module van de cursus staat in het teken van het fundament, met inspirerende voorbeelden van overheden waar ruimte is voor praktijkbeleid, zoals Peter Liebrechts, strategisch adviseur sociaal domein bij de gemeente Doetichem. Én staan we uiteraard uitgebreid stil bij het praktijkbeleid dat u binnen uw eigen organisatie hebt gemaakt. 

De opleiding bestaat uit 8 dagen, waarvan 5 live en 3 online. 

  • Module 1
    14 okober - van 10.00 tot 19.00 uur (incl. startdiner)
    15 oktober - van 10.00 tot 16.00 uur
  • Module 2
    9 december - van 10.00 tot 16.00 uur
    10 december - begeleid aan de slag in je eigen (online) werkomgeving
  • Module 3
    3 maart - van 10.00 tot 16.00 uur
    4 maart - begeleid aan de slag in je eigen (online) werkomgeving
  • Module 4
    8 mei - begeleid aan de slag in je eigen (online) werkomgeving
    9 mei - van 10.00 tot 19.00 uur (incl. diner)

Tijdens én tussen de opleidingsdagen door werk je aan een case uit jouw eigen praktijk; je ontwerpt hiervoor (deels) praktijkbeleid! Dit vergt dus ook (praktijk)tijd en commitment tussen de modules door.

Docenten voor deze opleiding zijn Anne Czyzewski,  Nora Hammidi van K2. Iedere module nodigen we één tot twee inspirators/experts/gasttrainers uit, zoals o.a. Tim ’s Jongers, Désiré van Pel, Josine Teeuw en de NSOB.

  • We voeren met iedere deelnemer voorafgaand een (digitaal) intakegesprek
  • Bij overschrijding van het maximaal aantal plekken (15) zal er een selectie plaats vinden
  • Alle opleidingsdagen op locatie zijn inclusief koffie, thee, drankjes, tussendoortjes en lunch. Daarnaast is 2x een diner inclusief.

Ook interessant voor u

Uitgelicht